Corderius College

Telefoonvrije school

Per 1 januari 2024 wordt het gebruik van alle mobiele telefoons in de klas vanuit de overheid, verboden. Daarover kun je hier meer lezen.

Op het Corderius College houdt dit in dat alle mobiele telefoons, smartwatches, tablets en andere apparaten waarmee je sociale media kunt bedienen, niet meer binnen de muren van de school gebruikt mogen worden. Deze regel gaat in op 1 januari 2024.

Op deze pagina hebben we enkele vragen en antwoorden over dit nieuwe beleid genoteerd. Mocht uw/jouw vraag ontbreken, dan kan deze hieronder worden ingestuurd. Wij verwerken de vraag en het antwoord vervolgens weer op deze pagina. De FAQ’s zijn bedoeld voor ouders, leerlingen én personeelsleden.

Filmpjes

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

Bekijk details

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

Bekijk details

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

Bekijk details

FAQ's

+
-

Geldt het telefoonverbod ook in de pauzes?

 

Het verbod geldt in het gehele gebouw, ook in de pauzes. Buiten het gebouw mag de telefoon wel worden gebruikt.

+
-

Hoe gaan jullie dit verbod handhaven?

 

Handhaving gebeurt door álle medewerkers, dus door docenten, rector, conciërges etc.

+
-

Wat gebeurt er als je toch binnen de school gebruik maakt van een telefoon etc?

 

Het device wordt met naam + klas van de leerling afgegeven bij een inleverpunt. Vanaf 15.30 uur kan de leerling het weer ophalen. Dat geldt ook wanneer je eerder uit bent.

+
-

Stel dat ik mijn telefoon gewoon in mijn tas laat, dan mag een conciërge of docent toch niet zomaar in mijn tas kijken?

 

Dat mag alleen wanneer daar aanleiding voor is inderdaad.

+
-

Zijn er ook uitzonderingen op dit verbod?

 

Er zijn geen uitzonderingen, behalve voor leerlingen met diabetes. Zij gebruiken hun telefoon om hun suikerspiegel te monitoren en kunnen bij de teamleider om ontheffing vragen.

+
-

Waar kan ik terecht met mijn vragen en eventuele frustratie als ik het echt niet eens ben met dit besluit?

 

Dan kun je bij de mentor, vertrouwenspersoon of teamleider terecht.

 

+
-

Waarom is het plein wel toegestaan, waarom trekken we het niet gelijk met het rookbeleid?

 

Een afspraak moet redelijkerwijs te handhaven zijn. Roken zie je op grote afstand, telefoongebruik niet. Ons toezicht zou hiervoor flink moeten worden opgeschroefd, die capaciteit hebben we niet.

+
-

Waarom leren we leerlingen er niet mee om te gaan i.p.v. het tegen te gaan?

 

De vraag suggereert dat dit aanleren goed mogelijk is. Dat is het niet, of in ieder geval niet makkelijk. Apps zijn zo ontworpen dat je constant geprikkeld wordt om de telefoon op te pakken. Er gaat een verslavende werking van uit waar je niet zomaar boven kunt staan. 

+
-

Gaan we nu terug in de tijd qua gebruik van technologie in ons onderwijs?

 

Dat is niet de insteek. Laptops blijven een rol spelen in ons onderwijs. We investeren in digitale geletterdheid. We hebben onderzocht hoe we AI kunnen gebruiken in ons onderwijs. Die ontwikkelingen gaan door. Het past ook bij onze visie om te onderzoeken hoe wij daar in ons onderwijs van kunnen profiteren.

+
-

Mag een (oude) telefoon of een smartwatch zonder social media wel? Of een E-reader of een stappenteller?

 

Creatief bedacht!

Je zou denken van wel, maar we doen het toch niet. Dat komt omdat het te lastig is qua handhaven, we willen gedoe voorkomen en dit is nou net zoiets waarbij de docent niet in 1 oogopslag ziet wat voor smartwatch of telefoon het is. Dan krijg je discussie, daar wordt niemand blij van. Je kunt dus wel gelijk hebben, maar omdat de docent dat niet weet én geen tijd heeft om zich daar in de les mee bezig te houden, loop je wel risico op inname wanneer je het gebruikt. Ga er zelf in wijsheid mee om.

Een E-reader is bedoeld om te lezen en heeft meestal niet de mogelijkheid om sociale media op te gebruiken. Daarom is dit wel toegestaan. 

Een stappenteller is wat anders dan een smartwatch en is toegestaan. De grens zit bij wel/geen sociale media op het apparaat. 

+
-

Geldt het verbod voor álle elektronische apparaten (bv. Nintendo Switch/Playstation/Nintendo DS)? Daar staat voor zover ik weet geen social media op.

 

Dat klopt! We hebben wel aan veel zaken gedacht maar aan álles denken is best een opgave. Laat de gameapparaten maar thuis, is niet in de geest van de regel om los te komen van apparaten en juist meer in verbinding te staan met elkaar.

+
-

Hoe open ik mijn kluisje? 

 

Dat kan via de terminal met je schoolpasje. Zorg dan ook dat je deze altijd bij je hebt.

+
-

Wat moet ik doen als mijn schoolpasje breekt of kwijt is?

 

Dan moet je een nieuwe halen, dat kost € 17,50. Je kunt daarvoor bij de leerlingenbalie terecht.

+
-

Wat als een leerling meerdere keren in korte tijd wordt betrapt?

 

Dat wordt geregistreerd en daar wordt nog een consequentie voor bedacht.

+
-

Waarom is de regel voor medewerkers anders dan voor leerlingen?

 

Dat komt doordat medewerkers de telefoon af en toe nodig hebben voor het werk. De afspraak is wel dat dit niet of nauwelijks in het zicht van leerlingen wordt gedaan. We begrijpen goed dat dit voor leerlingen al snel als onrechtvaardig wordt gezien.

+
-

Hoe weet ik nu hoe mijn rooster eruitziet, in welk lokaal ik les heb, of er rooster-of lokaalwijzigingen zijn en wat mijn huiswerk is?

 

Om 8 uur ‘s ochtends is bekend of er lessen uitvallen en/of roosterwijzigingen zijn. Je kunt dus voordat je op school komt in Magister kijken of er nog wijzigingen zijn. Wat je overhoudt zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld dat een docent plots weg moet van school. In het ergste geval kom je een keer voor een dichte of verkeerde deur te staan. Maar meestal is er altijd wel 1 klasgenoot die het op tijd heeft gezien en de rest zal informeren. Mocht er onverhoopt gedurende de dag een les uitvallen, dan wordt dit ook op de schermen in de school aangeven

Huiswerk en je rooster kan je via de laptop inzien/noteren en daarnaast op de ouderwetse manier door het in je agenda te zetten.

 

Vertrek jij eerder dan 8 uur van huis of heb je geen 4G/abonnement, dan kan het in een enkel geval een keer gebeuren dat je dan inderdaad pech hebt. Dat kunnen we niet voorkomen. Daar ben je niet de enige in, veel leerlingen vertrekken op tijd van huis en lang niet iedereen zal constant Magister checken.

 

+
-

Waarom investeert u niet in interessantere lessen, maar pakken jullie in plaats daarvan het afleidingsmiddel af?

 

Daar investeren we zeker in. Maar we hebben niet de verwachting dat dit elke les voor elke leerling zal lukken.

+
-

Hoe kunnen ouders en kinderen elkaar bereiken tijdens schooltijd?

 

In een pauze kan een leerling naar buiten gaan en daar bellen. In geval van nood kan een ouder altijd de school bellen.

Het telefoonverbod geldt dus binnen de muren van het schoolgebouw. Daarbuiten niet. Dat komt omdat het niet te handhaven is op het plein en dat ook geen zin heeft. Leerlingen mogen namelijk ook van het plein af.

+
-

Hoe spreek ik in de pauze af met vrienden?

 

Je spreekt vooraf een vaste plek en tijd af waar je elkaar treft.

+
-

Hoe betaal ik bij de automaten en de kantine?

 

Dit kan gewoon met je pinpas.

+
-

Komt er nu meer ruimte voor leerlingen om rustig met elkaar te kunnen zitten en praten?

 

We zijn druk bezig met de herinrichting van de beschikbare ruimte in onze school.

Meer zitplaatsen voor leerlingen worden daarin meegenomen, maar ook het plaatsen van bijvoorbeeld voetbaltafels. 

+
-

Vanaf je laptop kun je ook een WhatsApp-bericht of een Teams-bericht sturen, hoe gaan jullie daarmee om?

 

De mogelijkheid om WhatsApp vanaf de laptop te gebruiken wordt door school geblokkeerd en kan straks dus niet meer.

Teams hebben we nu eenmaal nodig. Waterdicht krijgen we het dus ook niet. We proberen wel zover mogelijk te komen.

+
-

Wat gaan jullie doen aan sociale media op de laptop?

 

Op het leerlingennetwerk is sociale media afgeschermd.

+
-

Stel, je hebt je telefoon in je kluisje/gaat in je kluisje, mag je dan je telefoon wel bij je hebben om hem erin te doen of hem eruit te halen?

 

Ja, er zal bij je kluisje altijd een moment zijn dat je de mobiel in je hand hebt om bijvoorbeeld vanuit je tas in het kluisje te doen.

+
-

Hoe doe je nu je kluisje open? Want er is bijna elke dag wel een storing met die leerlingpasjes.

 

Er was een landelijke storing die lang geduurd heeft, dat gaf problemen. Die zijn/worden opgelost. Het zal ook nog wel eens voorkomen dat bijv. de stroom uitvalt of dat je zelf je telefoon én je schoolpas in de kluis hebt gedaan. De conciërges kunnen in al dat soort gevallen je kluis alsnog open maken. Zorg er zelf voor dat je je schoolpas altijd bij je hebt en dat die geactiveerd is. Daar heb je een e-mail over gehad. Kom je er echt niet uit, dan kun je bij de leerlingenbalie om hulp vragen.

+
-

Er zullen rijen ontstaan voor de scanners van je schoolpasje, hoe wordt dit voorkomen?

 

Dat kan, weten we niet zeker. Stel dat veel leerlingen in een kleine pauze snel hun telefoon willen pakken om buiten te gebruiken, dan gaat het vast problemen geven waardoor veel leerlingen het niet zullen doen, en dat vinden we niet erg. Dit zal zich moeten uitwijzen, laten we het even aanzien.

+
-

Het beleid van de overheid blijkt te luiden dat het alleen geldt voor mobielgebruik tijdens lessen. Waarom is/klinkt dit beleid dan zo veel extremer?

 

Dat hebben we kort in het filmpje uitgelegd. De overheid verbiedt het in de les, wij kiezen ervoor om het hele schoolgebouw telefoonvrij te maken. De meerderheid van de jongeren is daarnaast telefoonverslaafd. Dat vinden wij een probleem en daar willen we als school niet meer aan meewerken.

+
-

Wat is de definitie van sociale media?

 

Sociale media zijn alle media waarmee je met elkaar in contact staat zoals Whatsapp, Snapchat maar ook Tiktok, Youtube etc.

+
-

Social media geeft mij veel afleiding. Zonder telefoon weet ik niet goed hoe ik vrienden moet maken. Hoe doe ik dat?

 

Dat is een goede vraag! Die kunnen we niet zomaar hier beantwoorden. Het beste is om deze vraag aan je mentor te stellen, die kan daarover met je in gesprek om samen een oplossing te bedenken.

+
-

Mag de school wel ons eigen bezit afpakken?

 

Ja dat mag. Dat hebben we nagevraagd bij een jurist. Maar we moeten er wel goed voor zorgen en het op dezelfde dag teruggeven.

+
-

Waarom dit beleid, het ging toch gewoon prima?

 

Meer dan de helft van de jongeren noemt zichzelf telefoonverslaafd. Als je dat prima vindt is er inderdaad niets aan de hand. Als school vinden we dat niet meer prima. We begrijpen goed dat dit met name voor leerlingen die hier al lang op school zitten een lastige ontwikkeling is.

+
-

Waarom laten jullie in het filmpje brugklassers zien die een telefoon gebruiken tijdens de les? Dit mag al niet meer.

 

In een filmpje wil je het voor de héle school duidelijk maken en daarbij helpt het om een beetje te overdrijven.

+
-

Waarom hebben jullie Pinterest geblokkeerd? Ik heb dit nodig voor inspiratie voor Kunst beeldend

 

We hebben het doorgegeven aan ict met verzoek om dit weer open te stellen.

+
-

Wat gebeurt er als ik lesgeef tijdens het 8e en 9e uur en een leerling moet om 15.30 uur zijn of haar telefoon ophalen?

 

Dat is dan helaas pech voor de leerling, deze heeft dan ‘gewoon’ les. Dit zorgt er hopelijk voor dat de leerling het niet nog een keer doet.

+
-

Wat gebeurt er als een leerling het 9e uur te laat komt, omdat deze in de rij stond om de telefoon op te halen?

 

Dat is de verantwoordelijkheid van de leerling, dan is deze leerling gewoon te laat.

+
-

Hoe zit het met snapchat op je computer?

 

Snapchat is op het leerlingnetwerk afgeschermd.

+
-

Wat telt als aanleiding om een tas te doorzoeken? Bij extreme (ongerelateerde) gevallen of ook als het te maken heeft met het telefoonverbod?

 

We mogen niet zomaar tassen doorzoeken en dat doen we dan ook niet, ook niet i.v.m. het telefoonverbod.

+
-

Je telefoon gebruik je soms ook om te leren in de mediatheek bijvoorbeeld. Mag dat ook niet meer?

 

Snappen we, maar dat kan dus helaas niet meer.

+
-

Geldt dit telefoonbeleid nu voor altijd?

 

Ja!

 

 

Staat uw/jouw vraag hier niet tussen?

Nieuws

Examenmateriaal

Examenleerlingen bestellen in deze periode regelmatig aanvullend examenmateriaal via de website van Iddink, maar door de cyberaanval is dat nu niet mogelijk. Hoe dan wel?

Lees meer >>>

Ga jij mee naar Taizé

Op donderdag 30 mei organiseren we om 20.00 uur in het Brandpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in een reis naar Taizé, een informatieavond.

Lees meer >>>

Techniek ontdekken bij de Techclub

Ben jij geïnteresseerd in techniek? Of weet je niet zo goed wat je er mee kan? Kom dan eens langs bij T is for Tech om kennis te maken met de wereld van techniek!

Lees meer >>>

AD- mobieltjes in de school

Mooi artikel uit het AD Amersfoort over hoe het nu gaat op school na invoering verbod mobieltjes.

Lees meer >>>

Ieder kind moet kunnen meedoen

Onderwijs en alles wat daarbij komt kijken (o.a. schoolreisje, fiets, laptop, sport), moet toegankelijk zijn voor ieder kind. Stichting Leergeld Amersfoort biedt ondersteuning aan huishoudens met kinderen die het financieel moeilijk hebben.

Lees meer >>>

Meerscholen

Per 1 januari 2023 zijn de Meerwegen scholengroep en het Meridiaan College op bestuurlijk niveau gefuseerd tot Stichting Meerscholen.

Lees meer >>>

Goed burgerschap

Een mooi artikel over hoe wij als school omgaan met sociale veiligheid en het tegengaan van pesten en discriminatie.

Lees meer >>>

Leaphy Easybloqs

Mooie nieuwe ontwikkeling bij robotica! Maak kennis met Leaphy Easybloqs: educatieve programmeersoftware voor robots. Zo wordt robotica toegankelijk voor iedereen!

Lees meer >>>