Corderius College

Mavo

Op het Corderius College biedt het mavo veel extra’s. We noemen onze mavo daarom ook wel mavoXtra. Het is een theoretische opleiding, maar we bieden een programma met zoveel mogelijk praktijkgerichte onderdelen. Afwisseling vinden we namelijk belangrijk. Het houdt school aantrekkelijk en het volgen van theoretische vakken lukt dan beter. Je kunt binnen onze mavo veel kiezen. Er is daarom altijd wel iets dat bij jou en jouw talenten past. Misschien ben jij nog niet zo bewust van jouw talenten. Wij weten dat je ze hebt en we willen ze graag samen met jou ontdekken en ontwikkelen!

Cultuur

Wij vinden het heel belangrijk dat jij je gelukkig voelt op school en leuke vrienden maakt. Daar maken we dan ook bewust werk van! Jouw mentor zet zich in voor een prettig klasklimaat en voor goede onderlinge verhoudingen. Omdat jouw mentor in de bovenbouw ook les aan je geeft, versterkt dit de relatie tussen jullie. Ook andere docenten vinden het heel belangrijk dat het contact met jou goed is. Wij hechten daarom heel veel waarde aan een persoonlijke benadering. Op het Corderius ben je nooit anoniem! Je wordt gekend en je mag jezelf zijn – dat vinden wij heel belangrijk om samen een veilige school te zijn en blijven.

Traject

In de brugklas kom je in een mavo klas terecht of in een mavo/havo klas. Na het eerste jaar bekijk je samen met jouw mentor op basis van jouw cijfers welke richting je op gaat. Wordt het mavo of toch havo? Misschien ben je een laatbloeier en zijn jouw cijfers nog niet goed genoeg om door te kunnen naar de havo, maar zijn het wel bovengemiddelde cijfers voor de mavo. In dat geval kun je doorstromen naar een mavo/havo 2 klas.

In het vierde leerjaar mavo kun je kiezen voor een zogenaamde ‘profielklas havo’. De leerstof biedt extra uitdaging en je went al aan een eventueel vervolg in havo 4.

In mavo 4 krijg je een extra examenvak. Dat is handig als je wilt doorstromen naar het havo en het vergroot je slagingskans.

Wil je na het mavo doorstromen naar de vierde klas van het havo? Dan heb je dus al examen gedaan in een extra vak. Wel moet je nog een speciale toelatingsprocedure volgen die als doel heeft om goed na te gaan of een vervolg in havo 4 aansluit bij jouw ambities en mogelijkheden.

Gemiddeld 20 tot 25 procent van onze mavo-leerlingen stroomt elk jaar door naar de havo. Dat aantal ligt ruim boven het landelijk gemiddelde.

Na het mavo kun je natuurlijk ook doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Wij begeleiden je graag bij het maken van de keuze die bij jou past.

Vakkenpakket

In het mavo krijg je les in de volgende vakken: Nederlands, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, muziek, tekenen, beeldende vorming, gym, godsdienst, Frans, Duits, natuurkunde, scheikunde, economie en techniek.

In het mavo krijgt iedereen in leerjaar 1 en 2 techniek. Wat uniek is in Amersfoort, is dat je vanaf leerjaar 3 ook voor techniek kunt kiezen. In samenwerking met het mbo is een lesprogramma ontwikkeld zodat je goed wordt voorbereid op een technische vervolgopleiding. Nederland zit te springen om technische mensen, dus grote kans dat je snel een baan hebt!

In leerjaar drie maak je een keuze voor een examenrichting:

 • Arts & design
  Ben jij een creatief talent? Bij ons kun je eindexamen doen in arts & design. Vakken die bij deze examenrichting horen zijn textiel, handvaardigheid, tekenen of fotografie/film.
 • Sport
  Wil jij verder in de richting van sport, dienstverlening of werken in een uniform-beroep? Dan kun je bij ons eindexamen doen in lichamelijke opvoeding. Niet alleen kun je vaker sporten, je krijgt ook het vak sport-EHBO en de kans om jouw organisatietalent te laten zien.
 • Design & innovation
  Bij design & innovation leer je met professionele programma’s de vormgeving voor bijvoorbeeld een eigen bedrijf verzorgen. Je leert bijvoorbeeld logo’s en websites ontwerpen en folders en visitekaartjes vormgeven. Met praktijkgerichte opdrachten duik je steeds dieper in de wereld van digitale vormgeving.

Extra uitdaging

Mhbo-traject economie

Dankzij een goede samenwerking met een mbo kun je in mavo 3 een mhbo-traject volgen voor het vak economie. Als je hiervoor wordt geselecteerd, kun je straks de mbo-opleiding in 2 jaar afronden om vervolgens versneld door te stromen naar het hbo. Daarmee ben je net zo snel als een havo-leerling, maar jij hebt dan al een beroepsdiploma op zak. Een slimme keuze als je de economische kant op wilt en iets extra in je mars hebt!

Cambridge English

Als je goed bent in Engels, kun je in klas 2 en 3 het First Certificate of Cambridge English behalen waarmee je makkelijker toegang krijgt tot een studie of stage in het buitenland.

Scala-pas

Als je het als leerling goed doet of als je een heel concreet plan hebt, dan kun je bij je mentor een scala-pas aanvragen. Met die pas mag je jezelf 3 uur per week vrij roosteren om aan de slag te gaan met jouw eigen project om zo je talent verder te ontwikkelen. Je hebt regelmatig contact met je mentor om te vertellen waar je mee bezig bent.

Science lab

Op vrijdagmiddagen kun je in ons Science lab werken aan een science project naar keuze (bv robotica, lasersnijden, 3d printen). Iedere leerling van het Corderius is welkom!

Excursies en activiteiten

Uiteraard is er ook tijd vrijgemaakt voor excursies en andere leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • projectweek Cultureel Erfgoed (bezoek aan waardevolle gebouwen en musea in Amersfoort)
 • sportdag
 • actieve excursies
 • stedenreis (Barcelona, Londen of Parijs)
 • sportreis naar bv Oostenrijk

Of je kunt meedoen aan:

 • onze eigen schoolband
 • Goede doelen en maatschappelijke stages
 • Kunst- en vliegwerk: een avond waarop leerlingen worden uitgedaagd hun creatieve talent te tonen aan medeleerlingen en ouders

Contact

Heb je vragen over het mavo? Dan kun je altijd contact opnemen met de conrector van het mavo, mevrouw A. van Buuren (Astrid) via buurena@corderius.nl of 033 – 247 30 60.

 

Nieuws