Corderius College

Mavo

Op het Corderius College biedt het mavo veel extra’s. Het is een theoretische opleiding, maar we bieden een programma met zoveel mogelijk praktijkgerichte onderdelen.*

Afwisseling en keuzemogelijkheden vinden we belangrijk. Het houdt school aantrekkelijk en het volgen van theoretische vakken lukt dan beter. Je kunt binnen onze mavo veel kiezen. Er is altijd wel iets dat bij jou en jouw talenten past. Misschien ben jij je nog niet zo bewust van jouw talenten. Wij weten dat je ze hebt en we willen ze graag samen met jou ontdekken en ontwikkelen!

* Op dit moment wordt er door de regering nagedacht over de samenvoeging van de theoretische leerweg (de mavo) en de gemengde leerweg. Dit gebeurt onder de noemer ‘de nieuwe leerweg’. De invoering hiervan is door minister Wiersma echter ‘on hold’ gezet, tot nader bericht blijft het in ons geval dus de theoretische leerweg/mavo. Wij hebben ons al wel voorbereid op de invoering van de nieuwe leerweg door het praktijkvak wat daarin verplicht wordt al in te voeren als keuzevak. Op dit moment zijn dat de vakken design & innovation, technologie & toepassing en arts & design. Mocht de invoering alsnog doorgezet worden, dan houden we jullie hier daarover op de hoogte.

Schoolcultuur

Wij vinden het heel belangrijk dat jij je gelukkig voelt op school en dat je vrienden maakt. Daar maken we bewust werk van! Jouw mentor zet zich in voor een prettig klasklimaat en voor goede onderlinge verhoudingen. Ook andere docenten vinden het belangrijk dat het contact met jou goed is. Wij hechten veel waarde aan een persoonlijke en positieve benadering. Op het Corderius ben je nooit anoniem! Je wordt gekend en je mag jezelf zijn – dat vinden wij van belang!

Traject

In de brugklas kom je in een mavo klas terecht of in een mavo/havo klas. Na het eerste jaar kijk je samen met je mentor terug naar het afgelopen jaar: hoe zijn jouw resultaten, zit je op je plek binnen de afdeling waar je zit en wat zou voor jou het volgende jaar de meest geschikte plek zijn. Wordt het mavo of toch havo? Misschien ben je een laatbloeier en zijn jouw cijfers nog niet goed genoeg om door te kunnen naar de havo, maar zijn het wel bovengemiddelde cijfers voor de mavo. In dat geval kun je doorstromen naar een mavo/havo 2 klas.

In mavo 4 krijg je een extra examenvak. Dat is handig als je wilt doorstromen naar het havo en het vergroot je slagingskans.

Gemiddeld 20 tot 25 procent van onze mavo-leerlingen stroomt elk jaar door naar de havo. Dat aantal ligt ruim boven het landelijk gemiddelde.

Na het mavo kun je natuurlijk ook doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Wij begeleiden je graag bij het maken van de keuze die bij jou past.

Vakkenpakket

In het mavo krijg je les in de volgende vakken: Nederlands, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, muziek, tekenen, beeldende vorming, gym, godsdienst, Frans, Duits, natuurkunde, scheikunde, economie en techniek.

In het mavo krijgt iedereen in leerjaar 1 en 2 het vak technologie & toepassing. Wat uniek is in Amersfoort, is dat je vanaf leerjaar 3 ook voor technologie & toepassing kunt kiezen. In samenwerking met het mbo is een lesprogramma ontwikkeld zodat je goed wordt voorbereid op een technische vervolgopleiding. Nederland zit te springen om technische mensen, dus grote kans dat je snel een baan hebt!

In leerjaar drie kun je kiezen voor praktische examenvakken:

 • Arts & design
  Ben jij een creatief talent? Bij ons kun je eindexamen doen in arts & design. Vakken die bij deze examenrichting horen zijn textiel, handvaardigheid, tekenen of fotografie/film.
 • Sport
  Wil jij verder in de richting van sport, dienstverlening of werken in een uniform-beroep? Dan kun je bij ons eindexamen doen in lichamelijke opvoeding. Niet alleen kun je vaker sporten, je krijgt ook het vak sport-EHBO en de kans om jouw organisatietalent te laten zien.
 • Design & innovation
  Bij design & innovation leer je met professionele programma’s de vormgeving voor bijvoorbeeld een eigen bedrijf verzorgen. Je leert bijvoorbeeld logo’s en websites ontwerpen en folders en visitekaartjes vormgeven. Met praktijkgerichte opdrachten duik je steeds dieper in de wereld van digitale vormgeving.
 • Technologie & toepassingTechniek is overal. Bij technologie & toepassing ga je samen met je klasgenoten technische oplossingen bedenken voor hedendaagse problemen. Bedenk bijvoorbeeld een innovatie waarmee jouw woning een positieve bijdrage levert aan je gezondheid. Daarvoor leer je bijvoorbeeld lasersnijden, 3D printen, robotica, digitaal ontwerpen en presenteren aan je opdrachtgevers. Met dit vak word je een maker die techniek weet toe te passen in de wereld om je heen.

Er zijn zelfs leerlingen die Chinees volgen!

Extra uitdaging

Cambridge English

Als je goed bent in Engels, kun je in klas 2 en 3 het First Certificate of Cambridge English behalen waarmee je makkelijker toegang krijgt tot een studie of stage in het buitenland.

Scala-pas

Als je het als leerling goed doet of als je een heel concreet plan hebt, dan kun je bij je mentor een scala-pas aanvragen. Met die pas mag je jezelf 3 uur per week vrij roosteren om aan de slag te gaan met jouw eigen project om zo je talent verder te ontwikkelen. Je hebt regelmatig contact met je mentor om te vertellen waar je mee bezig bent. Wil je meer weten over wat er te kiezen is binnen scala? Kijk dan hier op onze scala-website.

Science lab

Op vrijdagmiddagen kun je in ons science lab werken aan een science project naar keuze (bv robotica, lasersnijden, 3d printen). Iedere leerling van het Corderius is welkom!

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

Bekijk details

Excursies en activiteiten

Uiteraard is er ook tijd vrijgemaakt voor excursies en andere leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Projectweek Cultureel Erfgoed (bezoek aan waardevolle gebouwen en musea in Amersfoort).
 • Sportdag.
 • Actieve excursies.
 • Stedenreis (Barcelona, Londen of Parijs).
 • Sportreis naar bv Oostenrijk.

Of je kunt meedoen aan:

 • Onze eigen schoolband.
 • Goede doelen en maatschappelijke stages.
 • Kunst- en vliegwerk: een avond waarop leerlingen worden uitgedaagd hun creatieve talent te tonen aan medeleerlingen en ouders.

Contact

Heb je vragen over het mavo? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via 033 – 247 30 60 of via corderius@corderius.nl.

Heb je gekozen voor het Corderius College? Hartstikke leuk, je bent welkom! Lees hier hoe je je kunt aanmelden.

 

Nieuws

Let op: phishingmail Iddink

Er worden op dit moment phishingmails verstuurd uit naam van Iddink Learning Materials. Let op: Iddink en de school vragen nooit om via e-mail, sms of telefoon persoonlijke gegevens te verstrekken.

Lees meer >>>

Werkzaamheden school

Vanaf maandag 1 juli 2024 wordt er gestart met de dakrenovatie van onze school. Het complete dak wordt voorzien van nieuwe dakisolatie, dakpannen en ongeveer 460 zonnepanelen. Dit alles zal tot ongeveer eind augustus duren.

Lees meer >>>

Examenmateriaal

Examenleerlingen bestellen in deze periode regelmatig aanvullend examenmateriaal via de website van Iddink, maar door de cyberaanval is dat nu niet mogelijk. Hoe dan wel?

Lees meer >>>

Techniek ontdekken bij de Techclub

Ben jij geïnteresseerd in techniek? Of weet je niet zo goed wat je er mee kan? Kom dan eens langs bij T is for Tech om kennis te maken met de wereld van techniek!

Lees meer >>>

AD- mobieltjes in de school

Mooi artikel uit het AD Amersfoort over hoe het nu gaat op school na invoering verbod mobieltjes.

Lees meer >>>

Ieder kind moet kunnen meedoen

Onderwijs en alles wat daarbij komt kijken (o.a. schoolreisje, fiets, laptop, sport), moet toegankelijk zijn voor ieder kind. Stichting Leergeld Amersfoort biedt ondersteuning aan huishoudens met kinderen die het financieel moeilijk hebben.

Lees meer >>>

Meerscholen

Per 1 januari 2023 zijn de Meerwegen scholengroep en het Meridiaan College op bestuurlijk niveau gefuseerd tot Stichting Meerscholen.

Lees meer >>>

Goed burgerschap

Een mooi artikel over hoe wij als school omgaan met sociale veiligheid en het tegengaan van pesten en discriminatie.

Lees meer >>>

Leaphy Easybloqs

Mooie nieuwe ontwikkeling bij robotica! Maak kennis met Leaphy Easybloqs: educatieve programmeersoftware voor robots. Zo wordt robotica toegankelijk voor iedereen!

Lees meer >>>