Corderius College

Havo

Kies je voor de havo-opleiding op het Corderius dan bieden wij jou een uitdagend programma op onder andere cultureel, technisch en economisch gebied. Zowel in het normale programma als daarbuiten is er voor jou veel te kiezen en word je uitgedaagd om jouw talent te laten zien. Onze betrokken docenten begeleiden je daarbij en helpen je om jouw doelen te bereiken!

Schoolcultuur

Wij vinden het heel belangrijk dat jij je gelukkig voelt op school en leuke vrienden maakt. Daar maken we dan ook bewust werk van! Jouw mentor zet zich in voor een prettig klasklimaat en voor goede onderlinge verhoudingen. Omdat jouw mentor jou ook zelf lesgeeft, versterkt dit de relatie tussen jullie. Ook andere docenten vinden het heel belangrijk dat het contact met jou goed is. Wij hechten daarom heel veel waarde aan een persoonlijke benadering. Op het Corderius ben je nooit anoniem! Je wordt gekend en je mag jezelf zijn – dat vinden wij heel belangrijk om samen een veilige school te zijn en blijven.

Traject

In de brugklas begin je in een mavo/havo klas of in een havo/vwo klas. Na het eerste jaar bekijk je samen met jouw mentor mede op basis van jouw cijfers welke richting je op gaat. Wordt het havo of toch vwo?

Misschien ben je een laatbloeier en zijn jouw cijfers nog niet goed genoeg om door te kunnen naar het vwo, maar zijn het wel bovengemiddelde cijfers voor het havo. In dat geval kun je doorstromen naar een havo/vwo 2 klas. Na het tweede jaar kies je voor havo of vwo.

Na het behalen van je havo-diploma kun je naar het hbo of het mbo. Wij hebben intensief contact met diverse Hogescholen en kunnen je daarom goed begeleiden bij het maken van de juiste keuze.

Wil je na de havo graag doorstromen naar de vijfde klas van het atheneum? Dan kun je bij ons een extra examenvak volgen waardoor jouw slagingskans wordt vergroot. We geven je een onderbouwd advies als je deze keuze wilt maken.

Vakkenpakket

In de leerjaren 1, 2 en 3 krijg je les in de vakken godsdienst & levensbeschouwing, Nederlands, Engels, Frans, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, rekenen, digitale geletterdheid, natuurkunde, biologie, muziek, beeldende vorming, lichamelijke opvoeding, scheikunde en economie.

In de leerjaren 4 en 5 bestaat het vakkenpakket van alle havo-leerlingen uit 3 delen:

 1. Het gemeenschappelijk deel. Hierin volgt elke leerling dezelfde, vormende vakken.
 2. Het profieldeel: een samenhangend geheel van vakken die je voorbereiden op een bepaalde studie of vervolgopleiding. De profielen zijn:
  – Cultuur & maatschappij
  – Economie & maatschappij
  – Natuur & gezondheid
  – Natuur & techniek
 3. Het vrije deel. Hierin kies je 1 of meer vakken om je profiel aan te vullen of te verbreden. We bieden onder andere de volgende keuzevakken als examenvak aan:
  – Natuur, leven & technologie
  – Spaans
  – Kunstvak muziek
  – Kunstvak beeldend
  – Filosofie
  – Bedrijfseconomie
  – Bewegen, sport & maatschappij (BSM)
  – Informatica

Om financiële redenen wordt een keuzevak doorgaans gegeven als er minstens 15 belangstellenden zijn.

 

Extra uitdaging

U-Talent masterclasses

De U-Talent masterclasses zijn bedoeld voor havo- en vwo- bovenbouwleerlingen die interesse hebben in de bètavakken. Het biedt handvatten voor het maken van studiekeuzes en voor inspiratie van profielwerkstukken. De U-Talent masterclasses bestaan uit één of twee dagen, waarbij er een mix is tussen praktijk en theorie. De dagen vinden plaats op het Science park de Uithof in Utrecht.

Cambridge English

Als je goed bent in Engels, kun je in klas 2 en 3 het First Certificate of Cambridge English behalen waarmee je makkelijker toegang krijgt tot een studie of stage in het buitenland.

Havo Business Project

Volg je in havo 4 het vak (bedrijfs)economie, dan werk je tijdens dit project onder begeleiding van docenten en externe partners aan jouw ondernemerschap. Een mooi stukje onderwijs in de praktijk!

Scala-pas

Als je het als leerling goed doet of als je een heel concreet plan hebt, dan kun je bij je mentor een scala-pas aanvragen. Met die pas mag je jezelf 3 uur per week vrij roosteren om aan de slag te gaan met jouw eigen project om zo je talent verder te ontwikkelen. Je hebt regelmatig contact met je mentor om te vertellen waar je mee bezig bent. Wil je meer weten over wat er te kiezen is binnen scala? Kijk dan hier op onze scala-website.

Masterskip

Als je in leerjaar 4 zit, gemotiveerd bent en bij voorkeur een natuurprofiel hebt gekozen, dan kun je je opgeven voor het Masterkip programma. Zes weken lang volg je je reguliere lesprogramma terwijl je met de grootste topzeilschoener ter wereld de oceaan oversteekt. Wil je een indruk krijgen van deze unieke reis? Lees dan dit verslag.

Science lab

Op vrijdagmiddagen kun je in ons science lab werken aan een science project naar keuze (bv robotica, lasersnijden, 3d printen). Iedere leerling van het Corderius is welkom!

Excursies en activiteiten

En uiteraard is er ook tijd vrijgemaakt voor excursies en andere leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Twee dagen België voor een mooi Franstalig programma.
 • Interessante stedenreizen naar bijvoorbeeld Lissabon, Berlijn of Rome.
 • Een week naar Normandië of een diaconale werkweek in Roemenië.
 • Uitwisselingsreizen met andere Europese landen.
 • Projectweek Binnenstebuiten waarin je waardevolle gebouwen en musea in Amersfoort bezoekt.

Daarnaast kun je meedoen aan:

 • Kunst- en vliegwerk: een avond waarop leerlingen worden uitgedaagd hun creatieve talent te tonen aan medeleerlingen en ouders.
 • De jaarlijkse Kerstmusical.
 • Goede doelen en maatschappelijke stages.

Contact

Heb je vragen over het havo? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via 033 – 247 30 60 of via corderius@corderius.nl.

Heb je gekozen voor het Corderius College? Hartstikke leuk, je bent welkom! Lees hier hoe je je kunt aanmelden.

Nieuws

Iddink getroffen door cyberaanval

Op donderdag 11 april is Iddink Learning Materials BV getroffen door een cyberaanval. Alle ouders en leerlingen zijn reeds geïnformeerd. In dit bericht staat de brief die naar hen is verstuurd.

Lees meer >>>

Techniek ontdekken bij de Techclub

Ben jij geïnteresseerd in techniek? Of weet je niet zo goed wat je er mee kan? Kom dan eens langs bij T is for Tech om kennis te maken met de wereld van techniek!

Lees meer >>>

AD- mobieltjes in de school

Mooi artikel uit het AD Amersfoort over hoe het nu gaat op school na invoering verbod mobieltjes.

Lees meer >>>

Ieder kind moet kunnen meedoen

Onderwijs en alles wat daarbij komt kijken (o.a. schoolreisje, fiets, laptop, sport), moet toegankelijk zijn voor ieder kind. Stichting Leergeld Amersfoort biedt ondersteuning aan huishoudens met kinderen die het financieel moeilijk hebben.

Lees meer >>>

Nieuw logo

In januari 2023 heeft een bestuurlijke fusie plaatsgevonden tussen het Meridiaan College en de Meerwegen scholengroep. Een logisch gevolg hiervan is aanpassing van ons logo. 

Lees meer >>>

Meerscholen

Per 1 januari 2023 zijn de Meerwegen scholengroep en het Meridiaan College op bestuurlijk niveau gefuseerd tot Stichting Meerscholen.

Lees meer >>>

Goed burgerschap

Een mooi artikel over hoe wij als school omgaan met sociale veiligheid en het tegengaan van pesten en discriminatie.

Lees meer >>>

Leaphy Easybloqs

Mooie nieuwe ontwikkeling bij robotica! Maak kennis met Leaphy Easybloqs: educatieve programmeersoftware voor robots. Zo wordt robotica toegankelijk voor iedereen!

Lees meer >>>