Corderius College

Masterclass groep 8

31 oktober 2017
Slimme basisschoolleerling loopt zich steeds vaker warm op ‘grote school’.

Bron: www.AD.nl. Auteur: Ellen van Gaalen

De taal- en rekenlessen van hun eigen groep 8-juf vinden ze dodelijk saai. Nee, geef deze masterclass-leerlingen op het Corderius College in Amersfoort maar Chinees, wiskunde en design & innovation.

Soms staat de juf iets uit te leggen en valt ze bijna in slaap. De 11-jarige Merel – vrij lang, paardenstaart met kleine krulletjes, blokjesbeugel, spijkerbroek, gympen, goedgebekt – windt er geen doekjes om. ,,Jij laatst met taal. Toen zei je gewoon dat je dat écht niet ging doen”, lacht haar vriendin Anouk (11, blond, beugelbekkie, glittertruitje, broek met zwart-witte panterprint, gympen). ,,Nee”, beaamt Merel schouderophalend. ,,We hoeven niet alles mee te doen, maar moeten wel bij de instructie blijven zitten. Maar die duurt soms zó lang.”

En dus zijn deze meiden blij dat ze elke week een keer naar het Corderius College in Amersfoort mogen. De grote middelbare school, waar ze geen saaie vakken krijgen, maar mogen proeven aan Chinees, wiskunde en design & innovation. ,,Soms zit ik in de klas en denk ik: ooooh, was ik maar weer bij de masterclass.”

masterclass groep 8Fotografie: Shody Careman

Basisprincipes

Giebelend duiken de meiden weer achter hun computer. Deze negen weken volgen ze design & innovatie, een vak dat op het Corderius eigenlijk aan mavoleerlingen wordt gegeven. De groep 8’ers leren de basisprincipes van allerlei computerprogramma’s, waarin ze bijvoorbeeld zelf logo’s kunnen maken of foto’s kunnen bewerken. ,,Ze denken vaak heel wat te kunnen, maar dat valt best nog tegen”, zegt Wouter van Gorkum, die eigenlijk leraar biologie is, maar in de masterclass dit vak geeft. ,,Meester, kunt u me helpen. De computer start niet op.” Een leerling springt op en roept hem. ,,Zo grappig, ze noemen me allemaal meester, maar verder merk je eigenlijk niet dat het basisschoolleerlingen zijn.”

Op het Corderius zijn wekelijks 174 groep 8-leerlingen te vinden, verdeeld over zes klassen. Eigenlijk zijn het er te veel, vindt coördinator Ad de Zeeuw, maar het kwam zo uit. ,,Als we willen, kunnen we wel acht klassen maken.”

Huiswerk

Tientallen basisscholen vanuit de omgeving kunnen hun slimste leerlingen voor de masterclasses aanmelden. Omdat de vraag zo groot is, werkt de middelbare school met een vooraanmelding. In eerste instantie hadden zich 220 leerlingen aangemeld. ,,Maar toen hebben we tegen de scholen gezegd hoeveel kinderen ze maximaal mogen sturen. De groep 8-leraren weten het beste welke leerlingen de lessen aankunnen”, verklaart De Zeeuw.

Want de masterclasses zijn niet zomaar een wekelijks uitje. De leerlingen moeten werken. Ze krijgen ook huiswerk mee, al is dat facultatief. De Zeeuw: ,,Leerlingen kunnen tegenwoordig veel aan. Ze beginnen al in groep 2 met lezen, krijgen veel bagage mee. Ouders vinden het ook prachtig dat hun kinderen al naar het voortgezet onderwijs mogen. Er vallen in de masterclasses nauwelijks leerlingen uit.”

Spelletje

Tijdens de lessen doen ze écht hun best, blij met de uitdaging die ze krijgen. ,,Ja, daarom zit ik hier. Ik had meer ‘ver-rij-king’ nodig – zoals mijn ouders het altijd noemen”, vertelt Merel. En thuis gaat deze jongedame lekker door. ,,Code.org kun je thuis ook doen. Dat is een soort spelletje. Je kunt je fantasie de vrije loop laten”, zegt ze nuchter.

En zo bloeien groep 8’ers in een paar weken op. Ze komen als grijze muisjes – stil en verlegen – binnen, maar lopen binnen twee weken als echte brugklassers door de gangen van het Corderius. Dat laten ze ook de andere Corderius-gangers geloven.

Merel lachend: ,,Ik hoorde laatst iemand zeggen: Écht, die brugklassers worden steeds kleiner. Ik heb maar niets gezegd.”

 

Nieuws

Let op: phishingmail Iddink

Er worden op dit moment phishingmails verstuurd uit naam van Iddink Learning Materials. Let op: Iddink en de school vragen nooit om via e-mail, sms of telefoon persoonlijke gegevens te verstrekken.

Lees meer >>>

Werkzaamheden school

Vanaf maandag 1 juli 2024 wordt er gestart met de dakrenovatie van onze school. Het complete dak wordt voorzien van nieuwe dakisolatie, dakpannen en ongeveer 460 zonnepanelen. Dit alles zal tot ongeveer eind augustus duren.

Lees meer >>>

Examenmateriaal

Examenleerlingen bestellen in deze periode regelmatig aanvullend examenmateriaal via de website van Iddink, maar door de cyberaanval is dat nu niet mogelijk. Hoe dan wel?

Lees meer >>>

Techniek ontdekken bij de Techclub

Ben jij geïnteresseerd in techniek? Of weet je niet zo goed wat je er mee kan? Kom dan eens langs bij T is for Tech om kennis te maken met de wereld van techniek!

Lees meer >>>

AD- mobieltjes in de school

Mooi artikel uit het AD Amersfoort over hoe het nu gaat op school na invoering verbod mobieltjes.

Lees meer >>>

Ieder kind moet kunnen meedoen

Onderwijs en alles wat daarbij komt kijken (o.a. schoolreisje, fiets, laptop, sport), moet toegankelijk zijn voor ieder kind. Stichting Leergeld Amersfoort biedt ondersteuning aan huishoudens met kinderen die het financieel moeilijk hebben.

Lees meer >>>

Meerscholen

Per 1 januari 2023 zijn de Meerwegen scholengroep en het Meridiaan College op bestuurlijk niveau gefuseerd tot Stichting Meerscholen.

Lees meer >>>

Goed burgerschap

Een mooi artikel over hoe wij als school omgaan met sociale veiligheid en het tegengaan van pesten en discriminatie.

Lees meer >>>

Leaphy Easybloqs

Mooie nieuwe ontwikkeling bij robotica! Maak kennis met Leaphy Easybloqs: educatieve programmeersoftware voor robots. Zo wordt robotica toegankelijk voor iedereen!

Lees meer >>>