Corderius College

Op de oceaan tijdens corona

16 april 2020

Auteur: Iris van den Boom, Bron: www.ad.nl

 

Emma (16) niet welkom op Cuba: zeilend terug naar huis enige optie

De coronacrisis betekent voor Emma van Kampen (16) uit Woudenberg een bizarre wending in een zeilavontuur door het Caribisch gebied.

Met 24 Nederlandse scholieren stapte ze 1 maart op zeilschip De Wylde Swan om zes weken lang als bemanning te leven én schoolwerk te doen. Nu ze niet met het vliegtuig terugkunnen, is zeilend de zee over naar Nederland de enige optie.

Dwars over de oceaan richting de haven van Harlingen zeilen is wel even iets anders dan rond de zonnige eilanden in het Caribisch gebied, weet Emma van Kampen inmiddels.

Oceanproof

Richting Bermuda – de eerste koers – helt het schip danig naar een kant. Niet alles blijkt nog oceanproof te zijn neergezet, als de eerste borden uit de schappen vallen en de was van de lijnen naar beneden komt. Zelf gaat Emma plotsklaps onderuit als de Wylde Swan wel heel erg schuin op de golven ligt. ‘Volgens mij zag het er heel grappig uit en ik heb verder geen pijn ofzo hoor, maar dat soort gevallen heb je ook redelijk vaak’, schrijft de 16-jarige leerlinge van het Corderius College in Amersfoort op de blog van het zeilproject Masterskip.

‘Ook zelfstudie is interessant als je erg schuin gaat: je boeken glijden weg, jij glijdt telkens weg of je zit gewoon helemaal schuin. Redelijk veel mensen worden er ook zeeziek van. Dus dan wordt studeren ook moeilijk.’

Zeilavontuur

Samen met 24 medeleerlingen uit heel het land, met 3 docenten en een crew van 12 ging Emma begin maart aan boord voor een bijzonder avontuur. Met behulp van donateurs en sponsoren bracht ze geld bij elkaar om voor zes weken de schoolbanken te verwisselen voor leren op zee. Een project van het Friese Masterskip waarbij jongeren in zes weken langs de Bovenwindse Eilanden, Jamaica en Cuba zouden varen aan boord van het Friese zeilschip de Wylde Swan.

Na tweeënhalve week snijdt het wereldwijd oprukkende coronavirus leerlingen en bemanning van het zeilschip hen de pas af. Het wordt onmogelijk om terug te vliegen. Cuba wil überhaupt niet dat de Nederlanders voet aan wal zetten en ook via Sint Maarten terugvliegen is een uiterst onzekere onderneming.

,,Eigenlijk bleek er maar een optie over: terug via het water. Zeilend de oceaan over dus’’, zegt directeur Christophe Meijer van de Wylde Swan. ,,Bij Saba zijn er spullen ingeslagen voor de grote oversteek. En warme kleding. De scholieren die zich aanvankelijk tijdens de zeilreis Pirates of the Caribbean noemden, veranderen hun naam in Warriors of the Ocean.’’

De ouders van Emma worden via de telefoon op de hoogte gebracht dat hun dochter twee weken langer op zee blijft. ,,We hadden er al een beetje rekening mee gehouden. Het was ons wel duidelijk dat de reis door corona opeens heel anders ging verlopen’’, vertelt Daniëlle van Kampen.

Walvis

,,Zelf schrok Emma er wel een beetje van. Ze had zich erg verheugd op de zonnige eilanden Cuba, Curaçao en Jamaica. Dat was dus even de knop omzetten voor haar. Gelukkig heeft ze een hele leuke groep. Ze zitten letterlijk allemaal in hetzelfde schuitje en trekken elkaar er wel doorheen. Van een beetje spannend vindt ze het nu vooral ook heel stoer. En wij zijn natuurlijk heel trots op haar.‘’

In haar nieuwste mail schrijft Emma aan haar ouders dat ze eindelijk een walvis heeft gespot. ,,Even dacht ze nog dat het om een dolfijn ging, maar daarvoor was de vin veel te groot. Opnieuw een machtige ervaring. Net als die keer dat ze aan het roer stond terwijl het schip met 10 knopen per uur voer. En zoals het gevoel tijdens de nachten dat de sterren aan de hemel ontelbaar zijn.’’

Daniëlle van Kampen: ,,Haar schoolwerk dat ze voor al die weken mee had, heeft ze inmiddels af. Nog ongeveer een week en dan moet ze aankomen. Vol verhalen. We kunnen niet wachten.”

 

Nieuws