Corderius College

Naar Malawi voor Edukans

8 januari 2019

Bron: Soester Courant, Hendriëlle de Groot

SOEST Elisa den Ouden (15) uit Soest is een van de veertig leerlingen uit Nederland die naar een school in Malawi gaat voor Edukans, een organisatie die zich inzet voor onderwijs in ontwikkelingslanden. ,,Ik kijk er heel erg naar uit, maar het is ook wel spannend.”

Het Corderius College in Amersfoort, waar Elisa uit 4 vwo naartoe gaat, is een Edukansschool, vertelt ze. ,,Een keer in de twee jaar gaan er één of twee leerlingen naar een land met Edukans. Er waren vijftig geïnteresseerden en uiteindelijk hebben achttien leerlingen een motivatiebrief geschreven.”

Haar brief en presentatie waren zo overtuigend, dat zij met een ander meisje is uitgekozen om naar Malawi te gaan, van 21 februari tot 3 maart. De leerlingen gaan mee als verslaggever in de rol van fotograaf, schrijver of presentator. ,,Ik ga mee als schrijver. Ik vind het heel leuk om gedichten te schrijven.”

TOEKOMST ,,Ik ben zelf gewisseld van school. Het ging niet zo lekker op mijn andere school, dus ik weet hoe belangrijk goed onderwijs is, dat je gezien en gehoord wordt. Die kinderen hebben slecht onderwijs, dat is iets wat mij aangrijpt. Goed onderwijs is volgens Edukans de oplossing om kinderen in Malawi een toekomst te geven Als je een kind kansen geeft, dan kan het kind de hele community verder helpen. De hele gemeenschap gaat daardoor verbeteren.”

Edukans ondersteunt scholen op vijf sterpunten: leerling, leeromgeving, leerkracht, gemeenschap en leiderschap. ,,Op deze punten proberen ze scholen te verbeteren. Zo krijg je sterscholen. Op die manier kan het onderwijs echt worden verbeterd.”

Elisa gaat mee met het programma ‘Going global’. ,,Dat is niet zozeer bedoeld om te helpen, maar meer om te laten zien wat er gebeurt en wat Edukans doet. Ze hebben gemerkt dat als leerlingen er verslag van doen, ze meer geld op halen, omdat het meer gericht is op leerlingen en op scholen.”

BUDDY In Malawi krijgt ze een buddy toegewezen, een leeftijdsgenoot met wie ze tien dagen optrekt. ,,We gaan onder andere op huisbezoek en gaan life skills doen. Dat heeft onder andere te maken met relaties, ook op seksueel gebied. Het grootste probleem is daar dat meisjes vroegtijdig zwanger raken. Er gebeuren echt hele heftige dingen. Een van de belangrijkste doelen van de reis is om de leeftijdgenoten daar meer inzicht te geven hoe het ook anders kan. We geven een eindpresentatie waar personen met hoge functies bij aanwezig zijn, om ervoor te zorgen dat de omgeving ook betrokken wordt. Kinderen willen vaak wel naar school, maar de ouders kunnen het geld niet missen, de kinderen moeten werken. Daarnaast hebben we veel gesprekken met leerlingen over verschillende onderwerpen en gaan we lessen bijwonen.”

KLIK Haar reisgenoten heeft Elisa al ontmoet tijdens een voorbereidingsweekend. Ze leerden daar over de lokale cultuur, bijvoorbeeld dat je lange rokken en schouderbedekkende kleding moet dragen, en dat de man een hogere positie heeft dan de vrouw. ,,Er was direct een klik. Je bent allemaal verschillend, maar ergens ben je ook hetzelfde, omdat je hetzelfde doel voor ogen hebt.”

,,Van de mensen die ik heb gesproken, die al eerder zijn gegaan, hoor ik dat je echt in een soort bubbel terecht komt, doordat je zo weinig hebt. Als je dan thuis bent, is het van: wat heb ik allemaal meegemaakt? Dat is moeilijk te relativeren. En als je door de supermarkt loopt, kun je weer kiezen uit twintig soorten pindakaas.”

De reis is live te volgen op corderius.inactievooredukans.nl. Hier kan ook een donatie worden gedaan aan Edukans.

Nieuws