Corderius College

Hoog bezoek

14 mei 2019

Vorige week had onze school een bijzonder gezelschap op bezoek: 17 oud-leerlingen die de eerste leerlingen van het Corderius Lyceum waren. Zij startten in het schooljaar 1950-1951 in het eerste jaar van de HBS en het gymnasium, de twee onderwijssoorten waarmee onze school destijds begon. De vitale 80-jarigen hadden gevraagd om de school te mogen bezoeken en ook wat lessen te kunnen meemaken. Aan dat verzoek gaf de directie graag gehoor.

De oud-leerlingen bezochten niet alleen enkele lessen, ze raakten ook in gesprek met de huidige leerlingen. En dat werden boeiende gesprekken over hoe het onderwijs toen was en hoe nu. Ook ging het over de overeenkomsten, de verschillen en de andere tijdgeest. De conclusie van onze oud-leerlingen: er is veel veranderd in die bijna 70 jaar, maar wat hetzelfde is gebleven zijn de rust in de school, de prettige sfeer en het belang van een goede docent die leerlingen uitdaagt en verder brengt. En toen kwamen de verhalen over vroeger en over docenten die het verschil maakten. Die verhalen werden gekoppeld aan de lessen die werden bezocht, waar ook nu dergelijke docenten met hart en ziel aan het werk waren.

We kregen als school veel complimenten over de aardige en gedisciplineerde leerlingen, over het mooie gebouw met de fraaie uitbreidingen. Een heel bijzondere ontmoeting met deze oud-leerlingen die hun schooltijd als zó waarde(n)vol hebben ervaren, dat zij 63 (!) jaar nadat zij hun diploma behaalden nog eens wilden terugkeren naar hun oude school. Hoe bijzonder en complimenteus is dat!

Nieuws