Corderius College

Lezen saai?

14 januari 2020

In het AD verscheen een mooi artikel over onze leerlingen:

(Auteur: Wichard Maassen, bron: www.ad.nl)

Lezen saai? Nee! Op het Corderius College offeren leerlingen zelfs hun pauze op

Fotograaf Nico Brons en ver­slaggever Wichard Maassen nemen wekelijks een kijkje achter het nieuws. Vandaag: witte raven op het Corderius College.

We geloven bijna onze oren niet, maar de 12-jarige Stella zegt het toch echt: tele­foons boeien haar niet zo, ze leest liever. De toevoeging ‘ik ben al tijd een buitenmens geweest’ klinkt beangstigend volwassen.

Stella uit havo 2 is deelnemer van de Jonge Jury, een landelijk initiatief om leerlingen uit de on­derbouw tot lezen aan te zetten. Wekelijks komen tien tot vijftien scholieren samen in de media theek van het Corderius College en discussiëren dan over de nieuwste jeugdboeken. De drie boeken met de meeste stemmen dingen in het voorjaar mee naar de Prijs van de Jonge Jury.

Stella en tien andere 12- tot 16- jarigen die vandaag hun pauze opofferen, zijn witte raven. In een recent, groot internationaal onderzoek scoorden Nederlandse tieners bar slecht op leesvaardigheid. Bovendien vinden ze er geen bal aan om te lezen.

In de brugklas gaat het nog wel, is de ervaring van docente Nederlands Loes Lutters, een van de begeleiders van de leesjury. ,,Maar vanaf de tweede klas kost het moeite om de aandacht erbij te houden.” Zuchtend: ,,Er is te veel afleiding.”

Dat die kakelende groep aan de ronde, met boeken bezaaide tafel wel de rust opbrengt om te lezen, is volgens Mirjam Noortman, hoofd van de mediatheek, psy­chologisch te duiden.,,Er zitten veel einzelgangers tussen. Hier kunnen ze zichzelf zijn.”

Het etiket ‘nerd’ dat leeftijdgenootjes hun opplakken, deert de juryleden ogenschijnlijk weinig.

,,Ik doe elk jaar mee”, vertelt de 16-jarige mavoleerling Louis, zichtbaar trots.,,Ik lees voor het slapen gaan, het liefst fantasyse­ries. Die koop ik zelf, van mijn zakgeld.”

Magische verhalen die spelen in denkbeeldige werelden, zijn populair. Ook bij Stella.,,Maar ik hou net zoveel van waargebeurde verhalen, zoals De Boekendief (over een meisje dat in nazi­ Duitsland op 9-jarige leeftijd leert lezen en overal boeken steelt, red.). Ik krijg veel boeken van mijn ouders, die vinden het leuk dat ik lees.”

Aan het eind van de zitting mogen juryleden hun favoriete titels noteren. Het valt nog niet mee om overeenstemming te bereiken. De historische jeugdroman IJzerkop bijvoorbeeld, die Noortman in de strijd werpt, roept zeer uiteenlopende reacties op. Terwijl Owyn (14, havo 2) er enthousiast over is (‘leuk dat je via verschillende personen naar de situatie kijkt’), brandt vwo­ brugklasser Ady het proza meteen af:,,Soms is een boek leuk, soms niet. Dit vind ik niks. Punt.”

De jonge lezers hebben sowieso weinig op met ‘geschiede­nisboeken’. Komen die ter sprake, dan is het al gauw ‘he bah’.’Probleemboeken’, zoals Lutters en Noortman boeken van onder anderen Carry Slee noemen, slaan evenmin aan.,,Het is een misvatting dat leerlingen, omdat ze er­ mee te maken krijgen, geïnteresseerd zijn in een thema als scheiden.” Hetzelfde geldt voor Match, een roman over een talentvolle voetballer, die nu op tafel ligt.,,Ze houden van voetbal, maar niet van boeken over voetbal.”

Af en toe voelt Noortman zich een roepende in de woestijn, want hoe, zo vraagt ze zich af, krijg je leerlingen aan het lezen? Door hun verplicht leestijd te geven, suggereert Lutters. ,,Ik begin mijn lessen altijd met tien minuten lezen. En dan mogen ze niets anders doen. Dat werkt.”

Die leden van de leesjury wij­ken trouwens minder af van de meute dan je denkt; ze zijn stuk voor stuk ook gek op gamen.

Nieuws

Let op: phishingmail Iddink

Er worden op dit moment phishingmails verstuurd uit naam van Iddink Learning Materials. Let op: Iddink en de school vragen nooit om via e-mail, sms of telefoon persoonlijke gegevens te verstrekken.

Lees meer >>>

Werkzaamheden school

Vanaf maandag 1 juli 2024 wordt er gestart met de dakrenovatie van onze school. Het complete dak wordt voorzien van nieuwe dakisolatie, dakpannen en ongeveer 460 zonnepanelen. Dit alles zal tot ongeveer eind augustus duren.

Lees meer >>>

Examenmateriaal

Examenleerlingen bestellen in deze periode regelmatig aanvullend examenmateriaal via de website van Iddink, maar door de cyberaanval is dat nu niet mogelijk. Hoe dan wel?

Lees meer >>>

Techniek ontdekken bij de Techclub

Ben jij geïnteresseerd in techniek? Of weet je niet zo goed wat je er mee kan? Kom dan eens langs bij T is for Tech om kennis te maken met de wereld van techniek!

Lees meer >>>

AD- mobieltjes in de school

Mooi artikel uit het AD Amersfoort over hoe het nu gaat op school na invoering verbod mobieltjes.

Lees meer >>>

Ieder kind moet kunnen meedoen

Onderwijs en alles wat daarbij komt kijken (o.a. schoolreisje, fiets, laptop, sport), moet toegankelijk zijn voor ieder kind. Stichting Leergeld Amersfoort biedt ondersteuning aan huishoudens met kinderen die het financieel moeilijk hebben.

Lees meer >>>

Meerscholen

Per 1 januari 2023 zijn de Meerwegen scholengroep en het Meridiaan College op bestuurlijk niveau gefuseerd tot Stichting Meerscholen.

Lees meer >>>

Goed burgerschap

Een mooi artikel over hoe wij als school omgaan met sociale veiligheid en het tegengaan van pesten en discriminatie.

Lees meer >>>

Leaphy Easybloqs

Mooie nieuwe ontwikkeling bij robotica! Maak kennis met Leaphy Easybloqs: educatieve programmeersoftware voor robots. Zo wordt robotica toegankelijk voor iedereen!

Lees meer >>>