Corderius College

Ga jij mee naar Taizé

6 mei 2024

Op het Corderius College is het al jaren gewoonte om leerlingen vanaf 15 jaar één keer per jaar de gelegenheid te geven om af te reizen naar Taizé en daar een aantal dagen mee te leven met de broeders en de andere gasten. De ervaring leert dat leerlingen opeens een rust ervaren die hen goed doet en waarin zij open staan voor de ontmoeting met de andere jongeren van over heel de wereld. Ze voeren gesprekken met elkaar, nieuw gevonden (buitenlandse) contacten, maar ook met zichzelf: tijdens de 7 minuten stilte die 3 keer per dag terugkeert in de gebedsdiensten, opent zich een nieuwe manier van denken en soms zelfs een nieuwe manier van zijn. Ze komen verfrist terug.

Taizé is opgericht in 1940 door Frère Roger, protestante theoloog uit Zwitserland, zoekend naar verzoening tussen Christenen, landen en culturen. Hij richtte een gemeenschap van broeders op. De broeders komen nu uit alle verschillende kerken. Het is dus een oecumenische broedergemeenschap. Vanaf de 60-er jaren van de vorige eeuw kwamen jongeren uit heel de wereld massaal naar Taizé om met de broeders te bidden, en met elkaar te praten over geloofs- en levensvragen, zonder de grote maatschappelijke vraagstukken te vergeten. Wonderbaarlijk dat dit in 2024, meer dan 60 jaar later, nog steeds gebeurt, terwijl de jongeren in een totaal andere maatschappij leven. Wat zou dit kunnen betekenen?

In 2018 heeft Matteo van der Brink, oud leerling van het Corderius College, een rondreis gemaakt door Nederland langs kerken en middelbare scholen. In zijn filmpje van ongeveer 12 minuten krijg je al een indruk van de impact die zo’n reis naar Taizé geeft voor jongeren, begeleiders én scholen.

Ga je mee?

Op donderdag 30 mei organiseren we voor alle geïnteresseerden een mooie avond waarop we onze verhalen en ervaringen delen en je de mogelijkheid bieden om in gesprek te gaan met de Nederlandse broeder Sebastiaan uit Taizé en (oud)leerlingen en docenten die naar Taizé zijn geweest. Naast inhoudelijke informatie over het organiseren van een reis naar Taizé, kun je zo ook meer voeling krijgen met de plek.

De avond start om 20.00 uur met een gebedsviering in de stijl van Taizé samen met broeder Sebastiaan. Locatie: Brandpunt – Laan naar Emiclaer 101. Wanneer je op onze uitnodiging in wil gaan, horen we dat graag via deze link, zodat we je kunnen ontvangen en een indruk krijgen van hoeveel mensen we kunnen verwachten.

Hartelijke groet, namens Broeder Sebastiaan (Taizé) en Esther Ocheng (Corderius College)

 

 

Nieuws

Let op: phishingmail Iddink

Er worden op dit moment phishingmails verstuurd uit naam van Iddink Learning Materials. Let op: Iddink en de school vragen nooit om via e-mail, sms of telefoon persoonlijke gegevens te verstrekken.

Lees meer >>>

Werkzaamheden school

Vanaf maandag 1 juli 2024 wordt er gestart met de dakrenovatie van onze school. Het complete dak wordt voorzien van nieuwe dakisolatie, dakpannen en ongeveer 460 zonnepanelen. Dit alles zal tot ongeveer eind augustus duren.

Lees meer >>>

Examenmateriaal

Examenleerlingen bestellen in deze periode regelmatig aanvullend examenmateriaal via de website van Iddink, maar door de cyberaanval is dat nu niet mogelijk. Hoe dan wel?

Lees meer >>>

Techniek ontdekken bij de Techclub

Ben jij geïnteresseerd in techniek? Of weet je niet zo goed wat je er mee kan? Kom dan eens langs bij T is for Tech om kennis te maken met de wereld van techniek!

Lees meer >>>

AD- mobieltjes in de school

Mooi artikel uit het AD Amersfoort over hoe het nu gaat op school na invoering verbod mobieltjes.

Lees meer >>>

Ieder kind moet kunnen meedoen

Onderwijs en alles wat daarbij komt kijken (o.a. schoolreisje, fiets, laptop, sport), moet toegankelijk zijn voor ieder kind. Stichting Leergeld Amersfoort biedt ondersteuning aan huishoudens met kinderen die het financieel moeilijk hebben.

Lees meer >>>

Meerscholen

Per 1 januari 2023 zijn de Meerwegen scholengroep en het Meridiaan College op bestuurlijk niveau gefuseerd tot Stichting Meerscholen.

Lees meer >>>

Goed burgerschap

Een mooi artikel over hoe wij als school omgaan met sociale veiligheid en het tegengaan van pesten en discriminatie.

Lees meer >>>

Leaphy Easybloqs

Mooie nieuwe ontwikkeling bij robotica! Maak kennis met Leaphy Easybloqs: educatieve programmeersoftware voor robots. Zo wordt robotica toegankelijk voor iedereen!

Lees meer >>>