Corderius College

Chinezen op bezoek

12 maart 2019

China wordt al jaren steeds belangrijker en is een groeiende speler in de wereldeconomie. Vanuit dat oogpunt biedt het Corderius College al een aantal jaar het vak Chinees aan. “Wij willen de leerlingen de mogelijkheid geven zich breed te ontwikkelen, over grenzen heen te kijken en in te spelen op huidige en toekomstige ontwikkelingen, zoals de nog steeds groeiende rol van China op het wereldtoneel”, aldus Josje Compaan, conrector vwo.

“We vinden het heel belangrijk dat we dit vak kunnen aanbieden bij ons op school en dat leerlingen zich kunnen verdiepen in de Chinese taal en cultuur, juist vanwege de groeiende macht van China. Leerlingen kunnen op ons vwo examen doen in Chinees en het mag zelfs worden gekozen als tweede moderne vreemde taal, naast het vak Engels en in de plaats van Frans of Duits. Leerlingen in de bovenbouw hebben eenmalig een uitwisseling met een school in Beijing. Dat betekent dat Chinese leerlingen hier een weekje zijn en bij onze leerlingen thuis verblijven. Het jaar erna is dat andersom. Op die manier nemen zij goed kennis van elkaars cultuur, leren we elkaar beter begrijpen ondanks de verschillende culturen en kijken de leerlingen over (lands)grenzen heen.”

Eén van de leerlingen die Chinees volgt, is Jolieke. Zij is in het kader van het uitwisselingsprogramma een week te gast geweest bij een Chinees gezin in China en was na afloop erg enthousiast. “Ik ben het vak Chinese taal en cultuur gaan volgen uit nieuwsgierigheid. Het leek mij een unieke kans om kennis te maken met deze bijzonder taal. Toen we na een aantal jaar op uitwisseling gingen, was dit een perfecte gelegenheid om de opgebouwde kennis eindelijk te gebruiken. Na alle verhalen over dat ‘Chinezen alleen maar studeren en aan het werk zijn’ was ik positief verrast door hoe liefdevol ik in China in mijn gastgezin ontvangen werd. De communicatie ging echter niet altijd makkelijk. Het was even wennen om een compromis te vinden tussen de Chinese, formele, indirecte communicatie en de directe communicatie die we in Nederland gewend zijn. Daarom was het extra bijzonder dat we elkaar zo vaak wél goed begrepen. Dat er zo veel verschillen tussen onze culturen zijn, werd al snel duidelijk. Ik ging het niet uit de weg en wilde er graag over spreken. Voor mij was dat meestal makkelijker dan voor Li, de dochter uit het gastgezin die later ook bij mij in Nederland zou komen. Meerdere Chinezen vertelden mij hoe bijzonder ze het vinden dat we hier zo close met elkaar zijn. Met vrienden, in de familie, maar ook met docenten. Ondanks alle verschillen is er een hele goede band ontstaan tussen Li en mij.”

 

In de tweede week van maart bezocht een Chinese delegatie, bestaande uit leerlingen en leerkrachten uit China, ons land en onze school. Er is een interessant programma gevolgd waarin de Chinezen kennis maakten met onze cultuur en diverse highlights van Nederland te zien kregen.

Nieuws