Corderius College

Chinezen op bezoek

12 maart 2019

China wordt al jaren steeds belangrijker en is een groeiende speler in de wereldeconomie. Vanuit dat oogpunt biedt het Corderius College al een aantal jaar het vak Chinees aan. “Wij willen de leerlingen de mogelijkheid geven zich breed te ontwikkelen, over grenzen heen te kijken en in te spelen op huidige en toekomstige ontwikkelingen, zoals de nog steeds groeiende rol van China op het wereldtoneel”, aldus Josje Compaan, conrector vwo.

“We vinden het heel belangrijk dat we dit vak kunnen aanbieden bij ons op school en dat leerlingen zich kunnen verdiepen in de Chinese taal en cultuur, juist vanwege de groeiende macht van China. Leerlingen kunnen op ons vwo examen doen in Chinees en het mag zelfs worden gekozen als tweede moderne vreemde taal, naast het vak Engels en in de plaats van Frans of Duits. Leerlingen in de bovenbouw hebben eenmalig een uitwisseling met een school in Beijing. Dat betekent dat Chinese leerlingen hier een weekje zijn en bij onze leerlingen thuis verblijven. Het jaar erna is dat andersom. Op die manier nemen zij goed kennis van elkaars cultuur, leren we elkaar beter begrijpen ondanks de verschillende culturen en kijken de leerlingen over (lands)grenzen heen.”

Eén van de leerlingen die Chinees volgt, is Jolieke. Zij is in het kader van het uitwisselingsprogramma een week te gast geweest bij een Chinees gezin in China en was na afloop erg enthousiast. “Ik ben het vak Chinese taal en cultuur gaan volgen uit nieuwsgierigheid. Het leek mij een unieke kans om kennis te maken met deze bijzonder taal. Toen we na een aantal jaar op uitwisseling gingen, was dit een perfecte gelegenheid om de opgebouwde kennis eindelijk te gebruiken. Na alle verhalen over dat ‘Chinezen alleen maar studeren en aan het werk zijn’ was ik positief verrast door hoe liefdevol ik in China in mijn gastgezin ontvangen werd. De communicatie ging echter niet altijd makkelijk. Het was even wennen om een compromis te vinden tussen de Chinese, formele, indirecte communicatie en de directe communicatie die we in Nederland gewend zijn. Daarom was het extra bijzonder dat we elkaar zo vaak wél goed begrepen. Dat er zo veel verschillen tussen onze culturen zijn, werd al snel duidelijk. Ik ging het niet uit de weg en wilde er graag over spreken. Voor mij was dat meestal makkelijker dan voor Li, de dochter uit het gastgezin die later ook bij mij in Nederland zou komen. Meerdere Chinezen vertelden mij hoe bijzonder ze het vinden dat we hier zo close met elkaar zijn. Met vrienden, in de familie, maar ook met docenten. Ondanks alle verschillen is er een hele goede band ontstaan tussen Li en mij.”

 

In de tweede week van maart bezocht een Chinese delegatie, bestaande uit leerlingen en leerkrachten uit China, ons land en onze school. Er is een interessant programma gevolgd waarin de Chinezen kennis maakten met onze cultuur en diverse highlights van Nederland te zien kregen.

Nieuws

Iddink getroffen door cyberaanval

Op donderdag 11 april is Iddink Learning Materials BV getroffen door een cyberaanval. Alle ouders en leerlingen zijn reeds geïnformeerd. In dit bericht staat de brief die naar hen is verstuurd.

Lees meer >>>

Techniek ontdekken bij de Techclub

Ben jij geïnteresseerd in techniek? Of weet je niet zo goed wat je er mee kan? Kom dan eens langs bij T is for Tech om kennis te maken met de wereld van techniek!

Lees meer >>>

AD- mobieltjes in de school

Mooi artikel uit het AD Amersfoort over hoe het nu gaat op school na invoering verbod mobieltjes.

Lees meer >>>

Ieder kind moet kunnen meedoen

Onderwijs en alles wat daarbij komt kijken (o.a. schoolreisje, fiets, laptop, sport), moet toegankelijk zijn voor ieder kind. Stichting Leergeld Amersfoort biedt ondersteuning aan huishoudens met kinderen die het financieel moeilijk hebben.

Lees meer >>>

Nieuw logo

In januari 2023 heeft een bestuurlijke fusie plaatsgevonden tussen het Meridiaan College en de Meerwegen scholengroep. Een logisch gevolg hiervan is aanpassing van ons logo. 

Lees meer >>>

Meerscholen

Per 1 januari 2023 zijn de Meerwegen scholengroep en het Meridiaan College op bestuurlijk niveau gefuseerd tot Stichting Meerscholen.

Lees meer >>>

Goed burgerschap

Een mooi artikel over hoe wij als school omgaan met sociale veiligheid en het tegengaan van pesten en discriminatie.

Lees meer >>>

Leaphy Easybloqs

Mooie nieuwe ontwikkeling bij robotica! Maak kennis met Leaphy Easybloqs: educatieve programmeersoftware voor robots. Zo wordt robotica toegankelijk voor iedereen!

Lees meer >>>