Corderius College

Tocht van Vrees en Hoop

4 september 2018

Op 11 oktober aanstaande lopen leerlingen en docenten van het Corderius College mee in de Tocht van Vrees en Hoop. Met deze tocht worden jaarlijks de vele duizenden gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd, herdacht. Vorig jaar werd de tocht voor het eerst georganiseerd met als doel het betrekken van jongeren bij herdenkingen en hen bewust maken van het feit dat je iedere dag opnieuw keuzes kunt maken met betrekking tot vooroordelen en verdraagzaamheid. En waartoe verkeerde keuzes kunnen leiden.

Onze school heeft de door het herinneringscentrum georganiseerde stille tocht geadopteerd ,,We willen de geschiedenis levend houden en dichterbij brengen”, vertelt Boerma. ,,Door het lopen van de tocht kunnen jongeren invoelen wat mensen hebben meegemaakt.”

In Kamp Amersfoort zaten tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen, vaak in erbarmelijke omstandigheden. Honderden gevangenen stierven door ontbering of voor een vuurpeloton. Vele duizenden gevangenen gingen, vaak al verzwakt, op transport naar kampen in nazi-Duitsland. Daar kwamen velen om het leven door honger, ziekte en mishandeling.

Nieuws