Corderius College

Leaphy Easybloqs

In samenwerking met leerlingen uit voortgezet onderwijs en programmeurs brengt Stichting Leaphy nieuwe programmeersoftware uit: ‘Leaphy Easybloqs’

Easybloqs in één minuut:

Video's op deze site zijn afkomstig van Youtube. Youtube kan gepersonaliseerde advertenties voorafgaand aan de video afspelen. Deze goedkeuring is optioneel, maar noodzakelijk om video's te bekijken op deze site.

Bekijk details

Leaphy Easybloqs –Programmeren voor iedere leerling

Stichting Leaphy ontwikkelde in het afgelopen half jaar samen met leerlingen, docenten en het bedrijfsleven geheel nieuwe educatieve programmeersoftware voor robots: ‘Leaphy Easybloqs’. Stichting Leaphy wil robotica voor iedere leerling beschikbaar maken. Met een financiële bijdrage van de Contribute Foundation, hulp van experts uit het bedrijfsleven en leerlingen uit het middelbaar onderwijs is een belangrijke drempel, het programmeren, nu weggenomen.

De software is toegankelijk voor beginners en interessant voor gevorderden. Educatief betekent voor Leaphy dan ook: laagdrempelig genoeg om mee te beginnen, spannend genoeg om door te willen gaan.

Easybloqs heeft een rustige indeling met weinig knoppen. Pianoles begint ook eenvoudig, is de gedachte. Het programmeren zelf gaat met duidelijke commandoblokjes. Het uploaden gaat met één druk op de knop. En daarbij kun je bovendien ook heel makkelijk de waardes van sensoren live op je laptop zien. En wie toe is aan complexere mogelijkheden, kan deze opties zelf activeren.

Easybloqs is speciaal gemaakt voor Leaphy robots, maar heeft ook een knop voor losse Arduino-projecten. Zo is de software ook geschikt voor wie geen Leaphy-lespakket heeft en helemaal zelf wil ‘tinkeren’.

Gemaakt door leerlingen en professionals

Uniek aan deze software is dat ook leerlingen eraan meewerkten, onder leiding van programmeur Paul Siersma. Siersma kon twee dagen in de maand aangesteld worden dankzij de Contribute Foundation. Verder was er vrijwillige hulp van verschillende experts uit het bedrijfsleven.

Vanuit de stichting zorgden voorzitter Olivier van Beekum en projectleider Roeland Smith -beiden docenten robotica- voor de kaders. De gebruikerservaring van leerlingen centraal stellen was telkens weer het devies.

Open source

Leaphy Easybloqs is een open source-project. Op ‘Github’ (een website waar teams aan softwareprojecten kunnen werken) is alle code terug te vinden. En belangrijker: ook alle wensen die er nog zijn voor deze software komen daar te staan. Zo kan iedereen bijdragen. En dat gebeurt ook: nieuwe programmeurs schuiven aan en helpen elkaar en daarmee de software verder. Zo komt het doel van Stichting Leaphy steeds dichterbij: Robotica voor iedere leerling.

 

Ook voor Chromebook
Chromebook heeft momenteel de USB-poorten voor externe mini-computers zoals de Arduino nog afgeschermd. Voorjaar 2021 wordt deze blokkade opgeheven. Het hoeft geen verrassing te zijn: het software-team is achter de schermen nu al bezig om Easybloqs dan zo snel mogelijk ook voor Chromebook beschikbaar te maken.

Stichting Leaphy

De robots van Stichting Leaphy werken met mini-computertjes van Arduino. Een logische keuze, want deze Arduino’s worden over de hele wereld gebruikt door ontwerpers, wetenschappers en kunstenaars. En bovenal: Arduino is ‘open source’. Iedereen kan vrij met het concept aan de slag. Ook sluiten de leerlingen zelf alle draadjes en sensoren aan bij Arduino. Dat geeft ruimte voor creativiteit en het is natuurlijk leerzaam.

www.leaphy.nl

https://www.leaphy.nl/leaphy-easybloqs—software.html

 

Meer informatie:

Roeland Smith
Coördinator van het Easybloqs-traject
Bestuurslid Stichting Leaphy, docent robotica en Nederlands
06-522 901 98, roeland@leaphy.nl

Olivier van Beekum
Voorzitter Stichting Leaphy, Docent robotica en NLT
06-349 391 57, olivier@leaphy.nl

Nieuws

Business project

In het kader van een business project, hebben leerlingen van het Corderius College een eigen website ontworpen waar Corderius-kleding gekocht kan worden.
Lees meer >>>

Fancy Fair voor Turkije

Leerlingen van het Corderius College organiseren op woensdag 15 maart een fancy fair voor Turkije.

Lees meer >>>

Tekenwedstrijd

De winnaar van onze Open Huis- tekenwedstrijd is bekend!

Lees meer >>>

Activiteitenweek

Deze week is er activiteitenweek op het Corderius College! Onze leerlingen kunnen verschillende leuke activiteiten doen.

Lees meer >>>

Meerscholen

Per 1 januari 2023 zijn de Meerwegen scholengroep en het Meridiaan College op bestuurlijk niveau gefuseerd tot Stichting Meerscholen.

Lees meer >>>

Reis naar Japan

Mooi artikel over onze leerlingen die een prachtige en educatieve reis hebben gemaakt naar Japan en een leerzame werkweek hebben gehad in Roemenie.

Lees meer >>>

BinnensteBuiten

Van woensdag 12 oktober t/m vrijdag 14 oktober vonden de Corderius BinnensteBuiten- dagen plaats!

Lees meer >>>

Corderius in Roemenie

Een groep leerlingen van het Corderius College is in het kader van de internationaliseringsreizen naar het Roemeense dorpje Târgusor afgereisd.

Lees meer >>>

Trots op leerling

Eén van onze leerlingen heeft in de zomervakantie een geweldig initiatief op poten gezet met onze Leaphy robots.

Lees meer >>>

Ieder kind moet kunnen meedoen

Onderwijs en alles wat daarbij komt kijken (o.a. schoolreisje, fiets, laptop, sport), moet toegankelijk zijn voor ieder kind. Stichting Leergeld Amersfoort biedt ondersteuning aan huishoudens met kinderen die het financieel moeilijk hebben.

Lees meer >>>